Dzięki precyzyjnej regulacji temperatury (od 35 do 80 stopni) dehydrator Wartmann® pozwala na suszenie wszystkich rodzajów produktów, od ziół, owoców i grzybów do mięs i ryb w sposób, który zapewnia zachowanie wartości odżywczych i optymalny czas pracy. Ale oczywiście funkcjonalność to nie wszystko. Elegancki design oraz łatwość utrzymania czystości podczas suszenia w dehydratorze Wartman® sprawia, że możesz teraz suszyć produkty w twojej kuchni!
Precyzyjny termostat pozwala na ustawienie temperatury suszenia nawet poniżej 40oC. Jest to szczególnie ważne dla osób będących zwolennikami diety RAW FOOD.
Poziomy system napowietrzania zapewnia równomierne i dokładne suszenie produktów spożywczych, ponieważ wentylator suszarki znajduje się pośrodku tylnej części urządzenia. Suche, ciepłe powietrze jest precyzyjnie i skutecznie rozprowadzane podczas suszenia, dzięki czemu żywność równomiernie schnie w całej swej objętości. Produkty spożywcze są bezpiecznie suszone i nie ma ryzyka wystąpienia pleśni lub bakterii w niedokładnie wysuszonych obszarach.
W trakcie pracy urządzenia ciepłe powietrze cyrkuluje między pokrywką, kratką i podłożem - w ten sposób żywność schnie bez utraty składników odżywczych.
Dehydrator Wartmann® posiada duży wentylator o średnicy 18 cm generujący poziomy strumień suchego powietrza. Duża moc grzałki 800 W jest efektywnie wykorzystana, ponieważ jest ona omywana przez powietrze tak, że cała energia jest skierowana wyłącznie na odparowanie wody. Dzięki temu, że nie temperatura a suche powietrze odpowiada za suszenie żywności, koszt energii jest niewielki..
Trwałe materiały wolne od BPA
Dehydrator holenderskiej marki Wartmann® wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Większość stalowych urządzeń do suszenia żywności wykonano z cienkiej blachy, podatnej na wgniecenia i deformacje. Tymczasem dehydrator Wartmann jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i nie wypacza się przez rozszerzalność termiczną. Wykorzystanie stali nierdzewnej w suszarce daje również pewność, że nie wydzielają się z niej do pokarmu substancje toksyczne
Energooszczędność
Pomimo wysokiej mocy dehydrator Wartmann zużywa niewielką ilość energii elektrycznej. Dzięki zastosowaniu precyzyjnego termostatu grzałka włącza się tylko wtedy, kiedy temperatura wewnątrz suszarki spadnie. W pomieszczeniu o temperaturze pokojowej pobiera więc średnio połowę mocy nominalnej (ok. 1 kWh na 4 godziny suszenia w temperaturze 50 stopni).
Ten dehydrator Wartmann® ma w zestawie aż 10 tac suszących. Dzięki temu można suszyć produkty na iście przemysłową skalę. Drzwiczki suszarki są przezroczyste, można więc monitorować proces suszenia bez konieczności otwierania urządzenia.
Dehydrator Wartmann® zaopatrzony jest w zegar, działający od 0,5 do 24 godzin. Można więc, wybrać pożądany czas suszenia, po którym suszarka się wyłączy.